2019 dags för en tidsresa!

(null)

2019, ett nytt år står framför oss som ett oskrivet blad - vad ska vi fylla det med? Det känns fint att vara tillsammans hela familjen!
(null)

(null)

(null)
Nyårsdagen spenderades på stranden med lite sol, bad och snorkling. Fantastiskt varmt och härligt.
(null)

(null)

(null)
Vi åt en sen  lunch på "Tysken" vid stranden. 
(null)

(null)

(null)

(null)
Vid tre var det dags att gå upp och duscha, vi hade bokat en eftermiddagstur med Mohamed som skulle visa oss Hurghada. 
(null)
Egypten består av 94% öken, öster om vägen ligger Röda Havet, västerut - öken, Sahara öknen.
(null)
Han visade oss den gamla delen av Hurghada, tog oss till kyrkan och till Moskeen.
(null)
In i moskeen fick bara Lars och Axel gå, vi fick snällt stanna utanför - vad är det för rättvisa:-)? 
(null)
Moskeen är pampig och vackert belyst med ett stort torg framför. Den andra (av 5) bönen är viktigast, fredagsbönen är då allla samlas i Moskeen. Söndag är veckans första dag och ingen "helgdag" som hemma i Sverige.
(null)

(null)
Medan vi väntade blev vi tillfrågade av ett egyptiskt par om vi kunde vara med tillsammans med dem på ett foto. 
(null)
Sedan började något helt sjukt, massor av män både yngre och äldre kom som flugor med sina mobiler och ville bli plåtade med oss (Evelina och Olivia), till slut fick Mohamed hjälpa oss att säga nej vänligt:-)! 
(null)

(null)

(null)
Efter moskeebesöket gick vi till en juicenbar där vi fick se hur de gjorde sockerrörsjuice som vi sen blev serverade.   
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Vi hade bett om att bli körda till en affär med snorkelutrustning - dags att uppdatera våra grejor. Så 5 st superfina och smarta snorklar och cyklop inhandlades. 
(null)

(null)
Vi hittade också en fiskartskarta👍🏻, kul att kolla in vad fiskarna som vi sett heter.  Evelina och Olivia ville köpa tröjor så Mohamed tog oss med till ett par ställen, efter många om och men och provande så köpte de varsin.

(null)


(null)
Vi fick betala "Egyptiska" och inte "turist" priser om vi nu ska tro på det:-). 

Sedan var vi rätt nöjda och bad om att bli körda hem. Vi gick direkt till Domen och åt middag, när vi ätit färdigt höll alla sina presentationer. Alla i familjen fick välja varsitt område att presentera för oss andra, enligt nedan: 

(null)

Alla bar grymt duktiga - så nu har vi färsk historiekunskap med oss för stt få ut mesta möjliga av utflykten till Kairo:-)! Eftersom klockan ska stå på 03.00 onsdagmorgon blir set tidig läggdags.  Efter bombattentatet i Kairo för några dagar sedan kändes det som att vi inte skulle få se pyramiderna. Vi blev väldigt tveksamma om vi skulle våga åka dit.

(null) 

Vi diskuterade detta fram och tillbaka alla fem. Jag kontaktade UD och Svenska Ambassaden för att höra lite mer efter att vi hört och läst att alla Svenska charterbolag ställer in sina utflykter till Kairo åtminstone en vecka framöver....

(null)


UD har inte ändrat säkerhetsläget så vi kände oss relativt trygga. Men det känns ju onekligen lite läskigt att åka dit när en turistbuss blivit bombad och ett par människor dött och andra skadade bara för några dagar sedan. Ska vi verkligen åka dit? Är det värt det? Vågar vi? 

"Pyramiderna finns ju på vykort" som min mamma säger:-)! Hur det nu än var beslutade vi oss i all fall för att åka till Kairo. Vi vill ju så gärna se pyramiderna, så efter att ha pratat med Mohammed, som förklarade "sånt händer och den bussen körde där man inte ska köra, den vägen är inte säkrad av polisen osv" bestämde vi oss. Vi åker. Dessutom erbjöd sig Mohammed att åka med oss till Kairo.

(null)

Väckarklockan ringde och vi gjorde oss iordning, fick med oss några croissanter och lite att dricka från hotellet. 

(null)

Vi promenerade till säkerhetsgaten där vi anmälde våra rumsnummer och att vi åker till Kairo. Mohammed har också anmält oss och lämnat alla våra passuppgifter till myndigheterna som kontrollerar detta. Du måste ha tillstånd för att åka in i Kairo. Längs vägen måste du också passa tider till olika vägspärrar, annars är det riskfyllt att köra. Man måste tex lämna Kairo senast kl. 17 om msn ska resa tex till Hurghada området. 
Vi är förväntansfulla i den svarta Egyptiska natten och packar in oss i bilen. Så efter 10 minuter, vid andra säkerhetsspärren händer det, de kontrollerar båda chaufförerna och vår guides id-kort, det blir problem. Mohammeds id-kort är utgånget sedan tre veckor och han har missat att förnya det (till saken hör att vi passerat spärren ett par ggr redan denna veckan utan problem). Mohammed får gå med polisen - han hinner säga -åk utan mig Halla (Egyptologen som ska guida oss på museet och pyramiderna) möter er i Kairo! Sen ser vi inte honom mer.... Chaufförerna kan inte engelska så bra, så vi står vid vägspärren och kommentarerna i bilen är "vi vänder, det kanske inte var meningen att vi skulle se pyramiderna", "kör oss till hotellet - det här känns inte bra", "jag vill prata med Mohammed". Under tiden säger de båda chaufförerna stt vi tar hand om er och att de tycker att vi ska åka ändå, vi möter Halla i  Kairo och så får ni göra er utflykt. Nej, vänd, ta oss till hotellet och be Mohammed ringa oss sen! säger vi. Så blir det, och efter ungefär 45 min väntan och diskussioner i vägspärren  är vi på väg tillbaka till hotellet något besvikna eller kanske lättade? Men när vi kört runt i vägspärren på väg tillbaka kommer Mohammed, han hoppar in i bilen och våra chaufförer börjar backa mot färdriktningen - Jalla, jalla, kör mot Kairo! OMG, jag vet inte riktigt hur tankarna går i allas huvud vid detta tillfälle, vi är helt tysta!  Mohammed säger iaf att han är "rude" den polisen och ville bara bråka. Vid nästa vägspärr gömmer jag mig därbak i bilen om det behövs! Herregud tänker jag, det här är inte klokt! Men nu är vi på väg mot den gigantiska, urgamla, mytomspunna staden med sina pyramider!
(null)
Vi slumrar i mörkret och tänker inte mer på det som hände.
(null)


(null)


(null)

Vi stannar för ett kortare toastopp, färden går längs med Röda Havet innan vi kör väster ut mot Kairo.
(null)

(null)
Oj, vilken stad, vilken trafik! Vilken storstad, det bor nästan 20 miljoner här, det är ett myller av bilar, tuktuk, människor, affärer. 
(null)
Ingen eller alla kör i filer som inte finns - men våra chaufförer gör ett strålande jobb och tråcklar sig fram i staden. Första stoppet är vid Egyptiska museet, det ligger precis vid Tahrir torget, Arabiska våren och revolutionen 2011 ni vet! 
(null)
            
(null)               (null)             

(null)

(null)
Vår egyptolog Halla möter upp oss och sen väntar två timmars guidning bland 120 000 historiska och uråldriga föremål som alla hittats vid utgrävningar runt pyramiderna. 
(null)

(null)

(null)
Vi ser mumier, med rester av hår och naglar, kläder, skor, vackra smycken, prydnadsföremål, statyer och kistor. 
(null)
Det är helt otroligt och väldigt svårt att greppa att föremålen är så fint bevarade trots att de är mellan 2000 och 5000 år gamla.   
(null)
Vi får också lära oss om varför Papyrus och Lotusblomman är så viktig. Varför det heter upper och lower Egypt, om kungar och Faraoner, drottningar och barn. Vilken fantastisk historia detta land har.
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Vi är klara vid ett-tiden, nu ska vi ut i den galna Kairotrafiken igen - till Giza och pyramiderna. 
(null)

Efter bara en kort stund ser vi dem, mellan bostadshusen - pyramiderna. Vi stannar på en bensinmack och köper lite snacks.
(null)
Det känns så overkligt men där är dem! Vi får lite mer historielektion om kungarna och dynastierna. 
(null)

(null)
Vi promenerar, känner på stenarna och tar bilder. Blocken är grymt stora och väger ungefär 2,5 ton styck, de har släpats dit av människor som kände sig ärade att få vara med och bygga dem för sina kungar som de älskade. Ingen har tvingats till slaveri - egyptologen berättar att de försöker ändra på den delen av historien.
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Efter en stund åker vi upp till utsiktsplatsen där man ser alla pyramiderna och får en väldigt fin överblick. Mäktig känsla. 
(null)

(null)

(null)
Utsikten över den stora staden är fantastisk härifrån. Staden Giza ligger dessutom direkt i ansultning till pyramidområdet.
(null)

(null)

(null)

(null)
Sedan åker vi ner till Sfinxen och kikar på den. 
(null)
Wow, det är så coolt att vara här!
(null)
Nu har det hunnit bli sen eftermiddag och vi ska ta oss en bit härifrån för att äta en seeeen lunch.   När vi summerar dagen är vi supernöjda och glada när vi sätter oss för avfärd hemåt, det har varit en magisk dag som känns lite som vi är i en saga.
(null)

(null)
Att sen pyramiderna är det enda av världens antika 7 underverk som finns kvar är ju i sig helt fantastiskt - att vi får se dem live!
(null)

(null)
Vi säger godnatt från vår lilla minibuss på väg hem i ökennatten!
(null)Hemma på hotellet igen!
(null)
Godnatt från oss!












Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: